OFRII.com - Red Rocket OFRII.com - 8k wallpapers, foto OFRII.com - Samuraj - bojove umeni - zbrane OFRII.com - Svt Ponorek OFRII.com - 3D medely - 3D tisk - 3D scan OFRII.com - Akvaristika, Akvarijn ryby, Akvarijn rostliny ORFII.com - Freediving - voln potapn ORFII.com - Astrologie - horoskop, znamen, souhvzd, zvrokruhy ORFII.com - Vesmr - planety, galaxie, hvezdy ORFII.com
Menu



Reklama
AONN.cz
ORFII Astrologie - ofrii.com
Spřátelené Weby
1HRY.cz - hry online zdarma
NIKEE HRY, superhry, 1000her, webhry, flash hry, hry online, hry zdarma
HRY2.eu - hry online, 1000her, mimoni, planeta mimonu, herna, webhry, herni, minihry
Uloz si video Nahnoji.cz
biotechart.cz - animovane obrazky GIF z oblasti biologie, technologie a umeni
Globální mediální server TetriSys

Horoskop 

Co je horoskop? Podle populární představy je to povídání o tom, jakou povahu má to které znamení, jak se k sobě hodí navzájem, případně co koho čeká v příštím týdnu. To však nemá s horoskopem (a vlastně ani s astrologií) nic moc společného. 

Horoskop je schematizovaná mapa nebe, tedy té jeho části, která leží poblíž tzv. ekliptiky – zdánlivé dráhy Slunce po nebi. Je v něm zaznamenána poloha planet, významných stálic nebo dalších důležitých bodů horoskopu, kam patří například asi hlavní z nich, „vycházející znamení“, Ascendent. Samo slovo horoskop pochází z řečtiny a znamená něco jako „sledování hodiny“ – právě přesný čas je totiž zásadní pro určení Ascendentu, takže označení horoskop někdy u starých řeckých mistrů také Ascendent nebo i První dům znamenalo. Ačkoli nějakou metodu divinace (neboli věštění) z nebeských úkazů, souhvězdí a pohybu planet vyvinula každá jen trochu vyspělejší civilizace, o skutečné astrologii většinou hovoříme právě až v souvislosti s používáním horoskopu. 

Tohle schéma má různou grafickou podobu, jak můžete vidět na obrázcích. Přehledné, kruhové znázornění, s přesně zakreslenými hroty domů, polohou planet a narýsovanými aspekty je poměrně moderního data, nejčastěji se setkáte s podobou čtvercovou, která se používala po většinu dějin astrologie a stále je oblíbená zejména v Indii, ačkoli někteří západní astrologové ji z lásky k tradici používají také. Je to v podstatě jen mřížka, naznačující domy horoskopu, do níž jsou vepsány potřebné údaje o poloze prvků horoskopu vzhledem ke stupňům zvěrokruhu. 

Sestavit horoskop, který je pokaždé jiný nejen pro různou dobu, ale i pro různá místa, bylo v ještě velmi nedávné minulosti velmi pracné a zdlouhavé, za nezbytného využití řady tabulek a složitých výpočtů. Jak asi tušíte, přelom zde znamenal nástup výpočetní techniky, takže se současným a snadno dostupným astrologickým software si můžete sestavit vlastní horoskop – pokud znáte místo a čas svého narození – velice snadno. 

Jedna věc je sestavit, druhá vyložit. Horoskop sám o sobě nic neznamená. Je jen zjednodušeným grafickým znázorněním toho, jak v určitou chvíli a z určitého místa na Zemi vypadá nebeská klenba, takže z něj samotného nepoznáte, jestli jde o horoskop Spojených států amerických nebo skleničky vody. Až když astrolog ví, k čemu má tuto nebeskou mapu vztáhnout, tedy jde-li o horoskop zrození člověka, vzniku státu, položení otázky, začátku nějaké události atd., může začít aplikovat pravidla výkladu. Na jiných místech našich stránek se dočtete o různých typech astrologie – každá z nich má svá pravidla výkladu. Představte si, že v jeden okamžik klient astrologovi položí otázku, třeba „Vrátí se mi žena, která mi před týdnem utekla?“, a ve stejnou chvilku se ve stejném domě narodí astrologovým sousedům kluk. Otázka i novorozenec budou mít stejný horoskop (přicházejí na svět ve stejný okamžik), ale astrolog ze stejného obrázku vyčte pokaždé úplně jiné věci, protože na klientovu otázku a sousedova synka bude aplikovat poněkud různé postupy výkladu. 

S horoskopy se pak provádí řada dalších věcí. Velmi zajímavé je například jejich srovnávání. Vezmete jeden horoskop narození (ten se nazývá „radix“) a přiložíte na něj horoskop někoho jiného. Takovému horoskopu se říká synastrický a sleduje se na něm, co mají ti dva lidé společného, v čem to mezi nimi bude skřípat, do jakých oblastí života si budou vzájemně zasahovat atd. Synastrický horoskop je jednou z metod astrologie vztahů, která je na hony vzdálená výkřikům typu „Blíženci a Rak se k sobě nehodí“. Vždy jde o posuzování konkrétních jednotlivců. Jindy se zase vezmou reálné horoskopy a vypočítá se z nich třetí samostatný, který nepatří ani tak těm lidem jako samotnému vztahu – na čem bude založen, kde jsou jeho slabá a silná místa, jak se jeví navenek atd. Takovému horoskopu se říká kompozitní. S horoskopy se dá zkrátka provádět ledacos, jak uvidíte i na jiných místech našich stránek. 

Ale ještě k těm počítačům. K sestavení horoskopu je dnes používá snad každý astrolog – software je relativně blbuvzdorný, zadáte místo, čas a máte během okamžiku hotovu jinak velmi zdlouhavou práci. Budete-li to zkoušet, dejte si pozor snad jen na letní čas. Někteří vykukové se však pokoušejí využít počítače i pro výklad horoskopu. Sestavili tabulky s popisem významu základních aspektů planet nebo jejich poloh ve znameních a v domech, software si projde vaše data a prostě vám přiřadí výklad. Tohle „Jáchyme, hoď ho do stroje“ ovšem nefunguje. Software jednak využívá jen těch nejzákladnějších poznatků a nejprimitivnějších metod astrologie a jednak není schopen přihlédnout k celku, proto neví, jaké prvky vašeho horoskopu se projeví v životě silněji či slaběji a v jakých souvislostech, takže vám z toho většinou vypadne cosi, co se občas trefí, ale jinak je to plné protimluvů nebo obecných řečí. Od podobných expertů dál. Výklad horoskopu vyžaduje zkušenosti, kombinaci různých metod, představivost a chápání souvislostí, tedy „umění společně s rozvahou“, jak říkával největší anglický astrolog William Lilly v 17. Století. A to software zatím nezvládne.












© Ofrii 2012
NIKEE.net
ALYSS.cz
SIFEE.biz
ENKII.cz
OFRII.com