OFRII.com - Red Rocket OFRII.com - 8k wallpapers, foto OFRII.com - Samuraj - bojove umeni - zbrane OFRII.com - Svt Ponorek OFRII.com - 3D medely - 3D tisk - 3D scan OFRII.com - Akvaristika, Akvarijn ryby, Akvarijn rostliny ORFII.com - Freediving - voln potapn ORFII.com - Astrologie - horoskop, znamen, souhvzd, zvrokruhy ORFII.com - Vesmr - planety, galaxie, hvezdy ORFII.com
Menu



Reklama
AONN.cz
ENKII vtipná VIDEA online na enkii.cz
Spřátelené Weby
1HRY.cz - hry online zdarma
NIKEE HRY, superhry, 1000her, webhry, flash hry, hry online, hry zdarma
HRY2.eu - hry online, 1000her, mimoni, planeta mimonu, herna, webhry, herni, minihry
Uloz si video Nahnoji.cz
biotechart.cz - animovane obrazky GIF z oblasti biologie, technologie a umeni
Globální mediální server TetriSys

Znamení, souhvězdí, zvěrokruhy 

Astrologická znamení, znamení zvěrokruhu čili zodiaku, jsou asi nejpopulárnějším prvkem astrologie. Ačkoli ve skutečné astrologii hrají také úlohu základních stavebních kamenů, je to úloha přece jenom podstatně jiná, než si představují čtenáři časopisových sloupků a kritici astrologie z řad "skeptiků". Je to téma obsáhlé a povídání o znameních si proto rozdělíme na kusy. A tento kus budeme věnovat představení toho, co vlastně znamení jsou, jaký je jejich poměr k souhvězdím a co vlastně znamená zvěrokruh(a že není jen jeden). 

Jednotlivým znamením a jejich významu se věnujeme jednotlivě na jiných místech našich stránek. Tady si řekneme, co vlastně jsou a jak se s nimi v astrologii zachází. Na začátku si opět musíme udělat pořádek v pojmech. Začneme tím hlavním, a sice co vlastně ta znamení jsou. 

Souhvězdí vs. znamení 

Většina lidí vám poví, že znamení jsou ta souhvězdí na obloze. Což ovšem bude ta první a hlavní chyba. Znamení a souhvězdí jsou dva velmi odlišné pojmy, byť mají stejná jména - Beran, Býk, Blíženci atd. U toho se zdržíme podrobněji, plynou z toho totiž časté "argumenty proti astrologii" a vy budete vědět, jak se s nimi vypořádat. 

Už jsme si řekli jinde, že v astrologii nás zajímá nejvíce (byť ne pouze) to, co se děje poblíž tzv. ekliptiky. To je pomyslná čára, kterou Slunce opíše na nebi při své (zdánlivé) pouti od východu k západu. Tato dráha protíná dvanáct (až třináct, k tomu níže) souhvězdí, tedy uskupení hvězd na nebi, která mají tradičně svá jména. Během roku pak všemi těmi souhvězdími Slunce projde a začne znovu. Souhvězdí jsou různě velká (Ryby jsou obrovské, Beran je proti nim čudla), takže každým Slunce putuje jinou dobu; někdy se překrývají, takže byste podle novinových rubrik mohli "být" současně Vodnář i Kozoroh, někdy sem dokonce zasahují i souhvězdí, která se do tradičních dvanácti nepočítají - v populární literatuře by tedy měli přibýt i Hadonoši. Ostatně podívejte se na to sami: 

Tatáž situace v jiném zobrazení, kde vidíme jen tu část oblohy, kterou Slunce projde z pohledu ze severní polokoule od jarní rovnodennosti do podzimní rovnodennosti, ze souhvězdí Ryb (Pisces) do souhvězdí Panny (Virgo). To bude ještě důležité později, až si povíme o rozdílech mezi jednotlivými typy zvěrokruhů: 

To jsou tedy astronomická souhvězdí a zvěrokruh čili zodiak sestavený z nich. Někteří astrologové se s ním pokoušejí pracovat, ovšem je to jen velmi okrajový jev. Astrology zajímají jiné zvěrokruhy. 

Dva astrologické zvěrokruhy 

Všichni ovšem známe spíše různé obrázky zvěrokruhů, kde je dvanáct stejně velkých dílů, které se nijak nepřekrývají, ale prostě navazují na sebe. Ekliptika se elegantně rozdělí po třiceti stupních - a každý úsek představuje jedno znamení. Jako třeba na tomto starobylém vyobrazení: 

Víme už, že nesmíme míchat dohromady astronomická souhvězdí a astrologická znamení. K tomu, abychom namísto astronomického, nerovnoměrného zvěrokruhu souhvězdí, o němž byla řeč výše, získali ten rovnoměrný, astrologický zvěrokruh znamení, můžeme přikročit dvojím způsobem. 

Buď vezmeme počátek astronomického souhvězdí Berana a na něj umístíme i počátek astrologického znamení Berana. Pak rozdělíme ekliptiku na dvanáct stejných částí. Tím jsme získali tzv. siderický zvěrokruh. Od něj je odvozená celá větev astrologie (siderické, angl. sidereal). Na siderickém zvěrokruhu je založena po dlouhá staletí astrologie indická a i v západní tradici jeho využití vidíme jak v nejstarších dobách, tak v době moderní, kdy i v západní astrologii existuje sice jen malý, ale významný proud zastánců siderického zodiaku. 

Drtivá část západní astrologické tradice se však vydala jinudy. Začátek znamení Berana klade nikoli na začátek souhvězdí Berana, ale na "jarní bod". To je průsečík ekliptiky a nebeského rovníku, místo, kde v den jarní rovnodennosti stojí Slunce. Od tohoto bodu potom na ekliptice zase odpočítáme dvanáct úseků po třiceti stupních a máme tzv. tropický zvěrokruh. To je zvěrokruh, s nímž pracovali už mnozí astrologové antičtí, arabští, prakticky všichni středověcí astrologové křesťanské Evropy, renesanční i novověcí, zkrátka většina tzv. západní astrologie. I na našich stránkách pod slovem zvěrokruh rozumíme automaticky ten tropický. 

Jaký je mezi nimi rozdíl, resp. proč je od sebe vůbec odlišujeme? Protože jarní bod, od nějž se počítá tropický horoskop, vlivem tzv. precese zemské osy (Země se otáčí kolem své osy, ale ani ta není bez pohybu, vrtí se podobně, jako když roztočíme káču) mění pomalu svoji polohu oproti hvězdnému pozadí v dlouhém cyklu. A tak se siderický a tropický zvěrokruh oproti sobě pohybují rychlostí asi jednoho stupně za 70 let a překrývají se jen jednou za nějakých 25 920 let - tomu se říká Platónský rok. 

Před nějakými 2000 lety to bylo vcelku jedno, jaký ze zvěrokruhů použijete, protože to byla zrovna ta doba, kdy se zhruba překrývaly. Od té doby se ovšem oba "rozjíždějí", rozjíždět se budou ještě dlouho a hodně a my podle toho počítáme celé věky. Když jarní bod (počátek znamení Berana tropického zvěrokruhu) opustil znamení Berana zvěrokruhu siderického a zacouval do Ryb, nastal věk Ryb, který stále trvá, a lidstvo pomalu začíná vyhlížet věk Vodnáře - a tak to půjde přes další znamení (pozpátku) dál, dokud se zase tropický Beran nepřekryje se siderickým Beranem (a vlastně i astronomickým souhvězdím Berana). 

Všelijací skeptikové ve svých "důkazech nesmyslnosti astrologie" prakticky vždycky zmiňují posun znamení tropického zodiaku oproti souhvězdím na obloze - obvykle nějakou takovou větou typu "Vy si myslíte, že Slunce je v Beranu, a ono je zatím ve skutečnosti v Rybách, takže vám to nemůže fungovat." Problém, jak jsme viděli, není v astrologii, ale ve skepticích a jejich neznalosti předmětu, o němž hovoří. Souhvězdí a znamení jsou dvě odlišné věci, jejich vzájemný posun s funkčností či nefunkčností astrologie nemá nic do činění a navíc - astrologové o tom samozřejmě dobře vědí už tisíce let. 

Pro zajímavost si na obrázku můžeme ukázat současnou situaci. Poslední řádek ukazuje rozdělení ekliptiky na reálná astronomická souhvězdí a nad ním vidíme řádek astrologických znamení tropického zodiaku a jejich posun v současné době. 

V další části věnované znamením už si povíme více o jejich významu a způsobu, kterým se s nimi v astrologii pracuje. 












© Ofrii 2012
NIKEE.net
ALYSS.cz
SIFEE.biz
ENKII.cz
OFRII.com