OFRII.com - Red Rocket OFRII.com - 8k wallpapers, foto OFRII.com - Samuraj - bojove umeni - zbrane OFRII.com - Svt Ponorek OFRII.com - 3D medely - 3D tisk - 3D scan OFRII.com - Akvaristika, Akvarijn ryby, Akvarijn rostliny ORFII.com - Freediving - voln potapn ORFII.com - Astrologie - horoskop, znamen, souhvzd, zvrokruhy ORFII.com - Vesmr - planety, galaxie, hvezdy ORFII.com
Menu



Reklama
AONN.cz
ENKII Doctor Who - Pán Času online na enkii.cz
Spřátelené Weby
1HRY.cz - hry online zdarma
NIKEE HRY, superhry, 1000her, webhry, flash hry, hry online, hry zdarma
HRY2.eu - hry online, 1000her, mimoni, planeta mimonu, herna, webhry, herni, minihry
Uloz si video Nahnoji.cz
biotechart.cz - animovane obrazky GIF z oblasti biologie, technologie a umeni
Globální mediální server TetriSys

Nově objevená tělesa 

Astronomové nás pravidelně zásobují objevy nových těles a bylo by jistě divné, kdyby s nimi nezačali experimentovat i astrologové. 

"Nová" tělesa do astrologie patří - nebo alespoň si to myslí většina astrologů, pro něž představují výzvu a dobrodružství zároveň: Jde totiž o to, zjistit, co a jestli vůbec něco tyhle objevy v horoskopu dělají.

Nejprve si řekneme, co z objevů nás zajímat nebude. V naší sluneční soustavě jsou to měsíce planet. Může to znít podezřele, protože třeba takový Jupiterův měsíc Ganymedes je větší než Merkur, ale není to žádná nedůslednost, když si uvědomíme, co by takový měsíc další planety dělal v horoskopu. Horoskop je mapa nebe, jak se nám jeví ze Země. To je hrozně důležité a třikrát si to podtrhněte. Ze Země se totiž všechny měsíce ostatních planet jeví strašně blízko svým mateřským planetám, takže kdybychom si je zakreslili do horoskopu, zjistili bychom, že je máme všichni stejně: maličký kousek od původní planety, takže jejich vliv od této planety nelze odlišit. Nemůže se třeba stát, že by Jupiter stál v Blížencích a Ganymédes v Raku - Ganymédes je vždycky tam, co Jupiter, takže ho do horoskopu vůbec není potřeba kreslit. Kdyby žili lidé na Jupiteru, byl by pro ně samozřejmě Ganymédes zásadní a naopak by jim byl úplně ukradený náš Měsíc. 

Podobně je to s exoplanetami, objevenými u dalších hvězd. Některé hvězdy, astrology postaru nazývané stálicemi, se v astrologii používají a jejich vliv v horoskopu se počítá zhruba na jeden stupeň. Jejich planety se přitom z pohledu pozemšťana od své hvězdy nevzdálí ani na zlomek toho stupně, takže opět - vliv exoplanet je součástí vlivu mateřské hvězdy a nemá cenu je do horoskopu zanášet. Pro civilizace ze vzdálených částí Vesmíru platí totéž: Pokud mají taky astrology a pokud v jejich repertoáru figuruje naše Slunce, je jim celá naše planetární soustava jedno. 

Pojďme však k tomu zajímavějšímu, tedy k tomu, co nás zajímat bude. Tedy nově objeveným tělesům naší soustavy. Víme, že všelijakých planetek, asteroidů, plutoidů a dalších kusů obíhá kolem Slunce ohromné množství. Zanést je všechny do horoskopu, můžeme to rovnou zabalit - získali bychom neprostupnou džungli aspektů a pozic a nebylo by co vykládat. Stále musíme mít na paměti, že hlavní poselství nesou planety a mezi nimi hrají prim ty dávno známé, viditelné pouhým okem (viditelnost pouhým okem má také v astrologii svou symbolickou hodnotu). 

Přesto se ukazuje, že některá z nově objevených těles sledovatelný vliv v horoskopu mají a lze z jejich pozic získat zajímavé doplňkové informace. Jak na ale přijít na jejich význam? Děje se to několika způsoby. 

Když byl koncem 18. století objeven Uran (tehdy ovšem nazvaný Herschel podle svého objevitele nebo Planeta krále Jiřího III. podle jeho patrona, stáli astrologové před úkolem, jaký do té doby nepoznali. Bylo potřeba určit jeho vliv. Symbolický význam tradičních planet až po Saturn se tak nějak předával z učitele na žáka a nikdo v podstatě neví, kde se vzal. Tohle bylo něco nového. A tak začali astrologové zakreslovat pozici Uranu do radixů (horoskopů narození) svých klientů, sledovali tranzity a progrese Uranu, všímali si spojení s jinými planetami, a začali si všímat, že Uran je v horoskopu výrazně postaven nebo oživen ve chvíli, kdy se děje nějaká drastická změna - nebo když hoří. A tak zkušenostmi došli po několika letech k závěru, že "Herschel je planeta zlovolná a násilná." A přesně takhle postupují astrologové i dnes - sledují okamžiky, kdy je v horoskopu role planetky či plutoidu nějak výrazná a ptají se, co se přitom děje. Takřka exaktní metoda. 

Někdy se také vliv nově objeveného tělesa dovozuje z horoskopu chvíle jeho objevení. Jako kdyby se nám nový přírůstek "narodil" i do astrologie. A není to metoda špatná, v horoskopech objevení Uranu, Neptunu i Pluta je tradičními a do té doby známými tělesy většinou nějak rozehráno a zvýrazněno téma, které pak ladí s významem objevených těles. Až zkušenost ukáže, zda to platí i pro současné objevy. 

Nejspornější metoda pochází od odvozování významu z pojmenování objevených těles. Zastánci tohoto přístupu mají za to, že to, jak astronomové pojmenují třeba novou planetku, není věc náhody, ale nějak to vytryskne z jejich podvědomí a zrcadlí to kolektivní vnímání vlivu nového tělesa. Tohle je metoda velmi ošemetná, plave trochu na vodě a i zde musíme potom korigovat výklady s poznatky získanými zkušeností. Máme však jeden příklad toho, kde to funguje, a to je (trpasličí) planeta Pluto. Jak víme, svoje jméno získal od dcery objevitele, která neměla páru ani o astrologii, ani mytologii, ale zato měla ráda kresleného pejska Pluta od Walta Disneye. Tatínkovi se to zalíbilo, protože Pluto je zároveň v mytologii vládcem podsvětí a pěkně by zapadl mezi další planetární "bohy", a tak se přání stalo skutkem. Je to zvláštní, ale astrologické zkušenosti časem potvrdily, že Pluto má svou charakteristikou blízko ke svým mytologickým protějškům: Božstva podsvětí jsou totiž tradičně spojena nejen se smrtí a zánikem, ale i novým zrodem, s regenerací, byť bolestivou. A s tím vším je spojen i vliv Pluta v horoskopu, jak (většinou bolestivě) zjistí každý, komu Pluto během své pouti prochází přes důležitá místa nebo tvoří aspekty na osobní planety. 

A jsou i tací astrologové, kteří spoléhají na další, neastrologické metody nahlížení významů nově objevených kousků, a nechávají je popsat například citlivými jedinci během meditace a dalších forem soustředění, zření, mystického náhledu či přímo jasnozřivosti. Potom, když už mají aspoň něco v ruce, sledují, jestli se najde opora i ve zkušenosti. Částečně i touto metodou šel na věc jeden z našich předních znalců a průkopníků na poli nově objevených těles, plzeňský astrolog Jiří Kubík, jehož přednášku na Youtube vřele doporučujeme. 

Astrologické významy nově objevených planet 



Planetky hlavního pásma mezi Marsem a Jupiterem používá málokdo - jsou moc rychlé a malé a navzdory několika nadšencům a oblibě v pop-astrologii se astrologové spíše shodují, že se jejich pozice a pohyb ve vlastnostech a životních událostech člověka spíše neprojevují. Výjimku tvoří planetky Ceres a Proserpina, které mají mezi astrology přeci jen určitý počet ctitelů. 

Moderní astrologie přikládá naopak veliký význam Chironu (tradičněji zaměření astrologové tvrdí, že až příliš veliký). Chiron je zvláštní těleso - něco mezi planetkou a kometou. Pohybuje se po velmi výstřední dráze, nejvíce se přiblíží Slunci ještě o kousek blíže než Saturn, nejdále jeho dráha sahá až skoro k Uranu. Od 70. Let 20. století se spojuje při výkladu s traumaty, zraněními, ale i schopností se uzdravit i léčit jiné. 

Jako velmi lákavá se jeví tělesa za Neptunem. Abychom pochopili proč, musíme si říci, co vyplývá z rychlosti planet v astrologii. Planetám po Mars (a nezapomeňte, že v astrologii je "planeta" i Slunce a Měsíc) říkáme osobní, protože zvěrokruhem proběhnou poměrně rychle a proto i mezi svými vrstevníky nalezneme lidi s docela jiným postavením planet ve znamení, než jaké máme my. I jejich symbolika se spojuje s jednotlivými složkami osobnosti. Pomalejší Jupiter a Saturn už se někdy označují jako planety společenské, protože jejich cyklus se obráží v životě celé společnosti (na dvanáctiletém cyklu Jupiteru je založena čínská astrologie). No a těm dalším říkáme transpersonální nebo neosobní. Jsou schopny v jednom znamení a někdy i vzájemném aspektu vydržet celá desetiletí, takže velká spousta lidí v docela velkém časovém rozpětí je má v horoskopu postaveny stejně - proto zažíváme různé vlny názorů a postojů s nástupem nových generací. 

A právě tělesa za Neptunem obíhají kolem Slunce velmi, velmi pomalu a jejich cykly by nám mohly pomoci objasnit střídání celých dějinných epoch. Nejvýznamnější a nejdiskutovanější v astrologii jsou Eris, Haumea, Makemake nebo Quaoar. Co se týče vlivu v osobním horoskopu, tam by bylo předčasné dělat hotové závěry. Jednu z cest, jak tato tělesa vnímat a vykládat, přináší opět přednáška Jiřího Kubíka, na niž zde naleznete odkaz. A zcela mimo naši představivost již operuje planetka Sedna, jejíž oběžná doba je 10 000 let. Podíváte-li se na obrázek, který ukazuje její oběžnou dráhu v poměru k oběžným drahám ostatních těles, pochopíte, jak jedinečná je. A právě tak jedinečná bude asi její role v astrologii. Jenom zkrátka ještě nevíme jak. 

Co ale platí vždy: Při výkladu se soustředíme na klasické planety a všechno ostatní bereme jako doplňky, bez nichž se většinou i obejdeme. Jinak se hlavně začátečník ztratí hned na začátku cesty.












© Ofrii 2012
NIKEE.net
ALYSS.cz
SIFEE.biz
ENKII.cz
OFRII.com