OFRII.com - Red Rocket OFRII.com - 8k wallpapers, foto OFRII.com - Samuraj - bojove umeni - zbrane OFRII.com - Svt Ponorek OFRII.com - 3D medely - 3D tisk - 3D scan OFRII.com - Akvaristika, Akvarijn ryby, Akvarijn rostliny ORFII.com - Freediving - voln potapn ORFII.com - Astrologie - horoskop, znamen, souhvzd, zvrokruhy ORFII.com - Vesmr - planety, galaxie, hvezdy ORFII.com
Menu



Reklama
AONN.cz
ALYSS Cinsky horoskop na kazdy tyden na alyss.cz
Spřátelené Weby
1HRY.cz - hry online zdarma
NIKEE HRY, superhry, 1000her, webhry, flash hry, hry online, hry zdarma
HRY2.eu - hry online, 1000her, mimoni, planeta mimonu, herna, webhry, herni, minihry
Uloz si video Nahnoji.cz
biotechart.cz - animovane obrazky GIF z oblasti biologie, technologie a umeni
Globální mediální server TetriSys

Astrologické domy 

Rozdělení ekliptiky na dvanáct znamení zvěrokruhu není jediný způsob, jak se horoskop dělí. Systém astrologických domů je pro výklad zcela klíčový a vnáší do horoskopu větší variabilitu a individuální prvky. Zatímco planety se zvěrokruhem pohybují jen zvolna, Ascendent (neboli místo na ekliptice, které stojí v daný okamžik přesně na východě) jím proběhne za čtyřiadvacet hodin - a právě tak se vám celá obloha protočí celým horoskopem. To je pak jeden z důvodů, proč dva lidé narození ve stejný den na stejném místě mohou být dosti různí. 

Právě Ascendentem, místem na východě, většinou začíná první dům (ačkoli existují výjimky), další následují v horoskopu proti směru hodinových ručiček, celkem jich je dvanáct. Každý z nich představuje určitý soubor témat, která v životě prožíváme - z planet, znamení a dalších prvků, které se v tom kterém domě nacházejí nebo k němu mají nějaký vztah, potom usuzujeme, jaké kvality bude mít daná oblast a co v ní průběhem času očekávat. Významy domů vás asi budou zajímat nejvíce, tak jimi (velmi stručně, daly by se o tom psát knihy a také se o tom píší) začneme a potom si povíme něco k jejich vzniku. 


První dům je dům osobnosti. Je to takové vaše Já. Znamení na Ascendentu a planety v prvním domě jsou pro hlavní rysy vaší osobnosti klíčové většinou víc, než tolik omílaná sluneční znamení (pokud ovšem nemáte Ascendent ve stejném znamení jako Slunce a to není ještě k tomu v prvním domě). Dá se odsud usuzovat někdy i na celkovou kondici, někdy i na okolnosti, které formovaly časné dětství (třeba Saturn v prvním domě v závislosti na své síle často znamená lidi silně sebekritické, vážné, opatrné - ale často z něj lze usuzovat na přísného, necitlivého a kritického otce, což s tím samozřejmě souvisí). 


Druhý dům ukazuje na vaše poměry materiální a peněžní. Podle planet v něm, znamení, stavu vládnoucí planety se usuzuje na to, jak k těmto tématům přistupujete, zda máte s prachama štěstí či smůlu, jste drobný škudlil či velkorysý mecenáš a tak dále. Moderní astrologové se snaží tento podle nich příliš přízemní smysl druhého domu pozdvihnout tím, že v něm hledají obecně hodnoty. Což je nesmysl, zapamatujme si! Hodnoty, jaké vyznáváte, jsou dílem celé osobnosti a celého horoskopu - druhý dům vám leda ukáže, jak vysoko na žebříčku vašich hodnot stojí peníze a hmotné zabezpečení. 


Třetí dům je tradičně domem sourozenců, sousedů, krátkých cest, zkrátka všeho blízkého vašeho světa. Dnes v něm hledáme také svědectví o našem myšlení (spíše z oblasti levé hemisféry mozku, řeč, počítání, logiku atd.), schopnosti vyjadřování a komunikace - a funguje to. Proto se také nejlépe ve třetím domě daří Merkuru, který má tyhle věci v agendě. 


Čtvrtý dům silně vypovídá o rodině - o té, v níž jste vyrůstali, i o té, kterou si založíte (takže až sami sebe přistihnete, že stejně jako váš otec kdysi na vás i vy řvete na vaše děti, že "Ty dveře maj kliku!", přičítejte to této vlastnosti čtvrtého domu). Tradičně je to dům otce (dnes už hovoříme spíše obecně o některém z rodičů, jehož protějšek hledáme v domě desátém). Také sem patří téma nemovitostí, skrytých pokladů a - kupodivu - i kvalita sklonku vašeho života. 


Pátý dům je sběrný dům všeho možného, hlavně toho, co člověku přináší nebo mělo přinášet potěšení: Zábava, hry, děti (kvalita vašich dětí i váš poměr k nim) a velmi silně také milostné aféry. Mezi vaše "děti" patří také knihy, které napíšete, sochy, které vysocháte, nebo firmy, které založíte, zkrátka vaše kreativita a samostatné podnikání, proto i tato témata hledáme v domě pátém. 


Šestý dům je trochu jeho opak. Tradičně je to dům nemoci (dnes dům zdraví - podobně jako za Rakousko Uherska jsme měli Ministerstvo války a dnes máme Ministerstvo obrany - je to jen otázka úhlu pohledu) a společně s dalšími ukazateli (zdravotní kondice se jeví nejen zde, ale i z celé řady dalších prvků horoskopu) zde hledáme zdravotní peripetie zrozence. Také je to dům služby. Tradiční astrologové to omezují jen na kvalitu vašich sloužících a podřízených, moderní i na způsob, jakým dovedete sloužit vy. A také jak se stavíte k práci jako takové, tedy zda jste workaholik nebo netáhlo. Z vlastní zkušenosti můžeme říci, že moderní přístup má víceméně pravdu, ale je třeba zakřičet jedno velké POZOR! Nesmíme zde (jak se někdy děje) hledat kariéru, nadřízené, povolání - to jsou věci desátého domu. Pokud tedy přijdete za horárním astrologem s otázkou "Dostanu práci, o kterou se ucházím?", bude v horoskopu otázky správně hledat vztah mezi vládcem prvního domu (vy) a desátého (kariéra), nikoli šestého. A konečně je tento dům domem malých zvířat, takže pokud se vám zaběhne kočka, ptá se po ní horární astrolog právě zde. 

Sedmý dům stojí v opozici k tomu prvnímu, a proto také znamená obecně "ty druhé lidi", s nimiž se v životě potkáváte. Najdete v něm vaše partnery (a také se z něj ukáže, jaký typ vyhledáváte), ale spadá sem průběžně kdokoli, kdo se v danou chvíli "tím druhým" stane, takže zde můžeme číst i o tom, jak třeba umíte vyjednávat nebo jaké budete mít štěstí u soudu nižší instance. 

Osmý dům je stále záhada. Tradičně je to dům smrti. Na obrázku vidíme horoskop Albrechta z Valdštejna, v jehož osmém domě najdeme Mars a ještě k tomu mizerně postavený (ve Vahách, kde je tzv. ve zničení) - to je učebnicový příklad násilné (Mars) smrti (osmý dům), která velkého válečníka nakonec potkala. 

 

Osmý dům také však znamená "majetek toho druhého." (Už víte, že vy jste první dům a váš majetek je druhý dům. Váš partner je sedmý dům - takže jeho majetek je osmý dům. Tomu se říká odvozený smysl domů a díky tomu můžete zjistit, jestli máte šance na pěkné dědictví a nebo zazobaného partnera). Tady dříve smysl osmého domu končil, dnes v něm ještě hledáme důvěrnou komunikaci, schopnost se naladit na toho druhého či jednat za zavřenými dveřmi, a také - sex. To je velká kontroverze mezi tradičními a moderními astrology: Tradiční říkají, že sex je radost a patří k milostným aférám (a k následkům, tedy dětem) do domu pátého, moderní říkají, že orgasmus je "malá smrt" a v osmém domě neumíráme jenom fyzicky a definitivně, ale také tím, že odevzdáme sami sebe druhému. Z vlastní zkušenosti se opatrně a v omezené míře přikláníme k tomu druhému a alespoň některé aspekty sexu v osmém domě také hledáme. 

Devátý dům je domem vyššího vzdělání, dalekých cest a používání pravé hemisféry (naproti němu leží dům třetí, tedy dům cest krátkých a hemisféry levé). A lidé se silně obsazeným či zdůrazněným devátým domem jsou často přitahování k náboženství, filosofii, právu a dalekým cestám. A patří sem třeba i sny ("Proč mám hnusné sny?" - můžete se zeptat horárního astrologa. Odpověď bude tradičně hledat právě v devátém domě horoskopu otázky.) 

Desátý dům je dům, jímž se ukazujete světu. Dům kariéry a povolání. Lidé se silně zdůrazněným desátým domem velmi potřebují vyniknout, a nebo prostě vynikají - pokud tedy nejde o zdůraznění nešťastné. Někdy lze pěkně odhadnout i konkrétní povolání či alespoň okruh lidské činnosti, kam se asi pozornost zrozence bude ubírat. Horární astrolog zde hledá i vaše nadřízené - nu a všichni astrologové zde nacházejí i někoho z vašich rodičů (tradičně hlavně matku, ale jak bylo řečeno už u domu čtvrtého, jsme dnes v tomhle konkrétním rozlišení opatrnější). 

Jedenáctý dům patří opět k těm veselejším - je to dům přátel. V horární astrologii také ukazuje na vyplnění nebo nevyplnění přání nebo výhru ve Sportce, důchody a protekci. Moderní astrologie zde také vidí souvislost s větším kolektivem, působení ve větších organizacích, většinou nějak ideově zaměřených. Nu a také je to dům dětí vašeho partnera ("pátý dům od sedmého"), takže lidé se silně zdůrazněným jedenáctým domem často uzavírají svazky s partnery, kteří mají děti z předchozích manželství. 

Dvanáctý dům je ještě větší záhada, než ten osmý. Je vlastně pravým opakem prvního, protože v něm se jedinec ztrácí. Tradičně představuje "dům skrytých nepřátel" (zatímco nepřátele zřejmé ukazuje dům sedmý) a velkých zvířat (tedy pokud by se vám ztratil slon…). Dnes se k němu - a zjevně zcela po právu - vztahuje oblast kolektivního nevědomí, všeho toho, kde se hranice individua ztrácejí. Lidé se silně obsazeným dvanáctým domem podle konkrétní konstelace často bývají mystici, kněží, ale také zločinci či oběti násilí. Mnohdy také tíhnou k práci v institucích, jako jsou nemocnice, starobince, blázince nebo i armáda - prostě v těch velkých institucích a často je to spojeno se službou. Za jistých okolností zase dvanáctý dům ukazuje na pobyt v takových institucích nebo na uvěznění. Každopádně se zdá, že nám přinese ještě mnohá překvapení. 

Původ systému domů je pro nás stále poněkud tajemstvím. Někteří badatelé si všimli toho, že antičtí řečtí klasikové používali pro znamení a dům stejné slovo (topos neboli místo), proto mají za to, že původně znamení na východě znamenalo jednoduše první dům a každé další znamení označovalo další dům. Oddělení domů od znamení že nastalo až později. Jiní autoři ovšem tvrdí, že systém domů je zcela samostatným dělením nebes už od počátku a vznikl nezávisle na znameních. Poukazují také na to, že ne vždy bylo domů dvanáct (tzv. dódekatopos), ale že z nejstarších dob máme zprávy i o systému, který počítal domů jen osm (tzv. oktotopos) a navíc po směru hodinových ručiček, jehož význam moc neznáme a prakticky nikdo jej nepoužívá už dva tisíce let, ale ukazuje, že dělení na domy není závislé na dvanácti znameních. 

Objevila se také zajímavá teorie o tom, že původ domů máme hledat tam, kde by ho nikdo nehledal, a to v haruspicině neboli věštění z jater obětních zvířat. Haruspikové totiž měli takové mapy, které játra dělily na několik tematických částí, a podle toho, jakou v té které části měla konkrétní játra třeba barvu, poškození či další vlastnosti, usuzovali na jejich kvalitu v otázce, kterou zkoumali. A staří předchůdci astrologie, tzv. astromanti, kteří ještě sledovali celou noční oblohu, měli nebe pravděpodobně také takto rozparcelované a sledovali v jednotlivých částech nejen hvězdy a planety, ale i různé atmosferické úkazy, zabarvení atd. A rozdělení na domy by mohlo mít počátky zde. A jak vypadala taková mapa jater, to můžete vidět na obrázku. 

Výpočet domů je docela složitá matematika, vyžadující pokročilou znalost sférické geometrie, takže buďme rádi, že dnes máme k ruce astrologický software, který výpočet provede přesně a okamžitě. Existuje několik způsobů, jak rozdělit nebesa na dvanáct částí a ty potom promítnout na ekliptiku, takže existuje i nemalý počet systému domů, odhadujeme tak okolo pětadvaceti. O žádném se nedá automaticky říci, že je dobrý nebo špatný, všechny mají svoji logiku, takže každý astrolog se musí podle zkušenosti své nebo svých kolegů rozhodnout, který bude používat. Jsou astrologové, kteří používají jeden systém domů pro všechny typy horoskopů a astrologických technik, jsou ovšem také takoví, kteří pro různé disciplíny používají různé domy, tedy třeba jiný systém na radixy (horoskopy narození) a jiný na různé prediktivní techniky nebo astrologii horární (kdy se sestavuje horoskop okamžiku položení otázky) atd. 

A jako všechno jiné i astrologické domy podléhají módě, mají své chvíle v ústraní či zapomnění a svoje slavné návraty. Tak třeba dnes zažívají comeback nejstarší metody, tzv. domy celých znamení (či zodiakální domy) nebo domy equální. Ty upadly v zapomnění už někdy ve středověku (nikoli však v Indii, kde se užívají dodnes), pro evropskou astrologii jsou nejčastější domy systému Campanus (rádi je používají ti astrologové, kteří se bouří proti mainstreamu, jenomže ve vyšších zeměpisných šířkách tento systém výpočtu dělí ekliptiku na extrémně nerovnoměrné části a lze pochybovat o funkčnosti), Regiomontanus (oblíbený hlavně pro sestavování horárních horoskopů), Koch (moderní německý způsob, který nachází oblibu hlavně v Evropě), ovšem pokud se rozhodnete pro systém Placidus, zvolíte cestu nejmenšího odporu a potáhnete za jeden provaz s většinou západních astrologů po celém světě, což do začátku nikdy není na škodu. 

Ještě dodejme, že názvy systémů výpočtu domů jsou vlastně jména těch astrologů, kteří je prosazovali a učinili populárními - většinou jsou však mnohem starší (s výjimkou Kochova) a jejich původ není znám. Tak třeba systém pojmenovaný mnichu Placidovi, který působil v 17. století, byl pravděpodobně znám už v dobách Claudia Ptolemaia jeden a půl tisíciletí před tím. 












© Ofrii 2012
NIKEE.net
ALYSS.cz
SIFEE.biz
ENKII.cz
OFRII.com