OFRII.com - Red Rocket OFRII.com - 8k wallpapers, foto OFRII.com - Samuraj - bojove umeni - zbrane OFRII.com - Svt Ponorek OFRII.com - 3D medely - 3D tisk - 3D scan OFRII.com - Akvaristika, Akvarijn ryby, Akvarijn rostliny ORFII.com - Freediving - voln potapn ORFII.com - Astrologie - horoskop, znamen, souhvzd, zvrokruhy ORFII.com - Vesmr - planety, galaxie, hvezdy ORFII.com
Menu



Reklama
AONN.cz
ENKII vtipná VIDEA online na enkii.cz
Spřátelené Weby
1HRY.cz - hry online zdarma
NIKEE HRY, superhry, 1000her, webhry, flash hry, hry online, hry zdarma
HRY2.eu - hry online, 1000her, mimoni, planeta mimonu, herna, webhry, herni, minihry
Uloz si video Nahnoji.cz
biotechart.cz - animovane obrazky GIF z oblasti biologie, technologie a umeni
Globální mediální server TetriSys

Znamení a práce s nimi v astrologii 

V prvním článku věnovanému souhvězdím a znamením jsme si udělali jasno v pojmech a řekli si to nejdůležitější, tedy že souhvězdí nejsou znamení a že v astrologii jde právě o znamení, třicetistupňové úseky ekliptiky. Pokročíme tedy dále a podíváme se na to, jakým způsobem se se znameními v astrologii pracuje a jaký je vlastně jejich význam. 

Zásadní, to můžeme říci asi rovnou. Musíme ovšem zapomenout na takovou tu „astrologii“ z novinových sloupků. Takové to „já jsem Blíženec“, případně „ty jsi Rak a proto se k sobě nehodíme“ nemá s astrologií nic moc společného. 

Kdybyste řekli nějakému astrologovi ještě tak před 150 lety, že „jste Blíženec“, divně by na vás koukal. Poloha Slunce ve znamení (podle které se lidová a novinová astrologie odvíjejí) při výkladu horoskopu sice hraje roli, ale zdaleka ne tak zásadní. Je tu ještě Ascendent a další důležité body horoskopu, jsou tu ostatní planety a Měsíc. Až kombinace toho všeho umožňuje horoskop „přečíst“ či vyložit. 

Znamení jsou významná tím, že každá z planet (z praktických důvodů pod pojem „planeta“ zahrneme podle starého zvyku i „světla“, tedy Měsíc a Slunce, i třeba Pluto, o němž se už jako o planetě v astronomii nemluví) se v něm jinak chová. Planety se projevují podle své vlastní nátury v některých znameních hladce a v jiných problematicky, někde jsou silné a někde slabé atd. Znamení tak představují pro planety životní prostředí, které jim někdy svědčí a někdy ne. Některá znamení jsou pak tak těsně spjata s určitou planetou, že jim tato planeta tzv. „vládne“. Proto i ostatní důležitá místa horoskopu ovlivňuje to, v jakém stojí znamení, protože tak zjistíme jejich „vládce“. Ale k tomu níže. 

Znamení se podle svých vlastností dělí několika způsoby. 

Střídají se tak třeba znamení mužská a ženská: Beran je mužský, Býky ženský a takto na střídačku dále celým zodiakem. Mužská polarita energii spíše aktivně vydává, ženská pasivně přijímá. 

Další velmi zásadní dělení se týká živlů. Máme znamení ohnivá (Beran, Lev a Střelec), zemská (Kozoroh, Býk a Panna), vzdušná (Váhy, Vodnář a Blíženci) a vodní (Rak, Štír a Ryby). Živlová přináležitost znamení má řadu astrologických významů, astrologové například spojují oheň s intuicí, vodu s citem, vzduch s myšlením a zemi s vnímáním. V souvislosti s živly hovoříme o tzv. triplicitách(trojicích) v astrologii. 

Je dobré vědět, že ve starých představách o fungování vesmíru se živly rozkládají na tzv. „prakvality“ – studenou, horkou, suchou a vlhkou, jejichž různými kombinacemi získáme základ k pochopení veškerého hmotného světa. I tyto představy mají stále svou platnost v symbolické řeči astrologie, každé ze znamení je složeno dvěma prakvalitami (třeba Beran je jakožto ohnivé znamení suchý a horký), stejně tak jsou na tom i planety (třeba Venuše je podle středověkých astrologů vlhká a mírně chladná), takže můžeme zkusit odhadnout, která znamení a které planety k sobě dobře pasují či naopak nepasují. 

Třetí důležitá rovina rozlišování se týká tzv. dynamiky. V každém z živlů najdeme jedno znamení, které je typické tím, že energie v něm tryská rychle ven a mění svět okolo – těmto znamením říkáme kardinální a jsou to Beran, Rak, Váhy a Kozoroh (všimněte si, že právě jimi začíná vždy nové roční období). Pak jsou tu znamení, která energii drží, přijímají, udržují, těm říkáme fixní neboli pevná (Býk, Lev, Štír a Vodnář) a během jejich trvání většinou trvají i specifika dané etapy ročního cyklu přírody. No a nakonec zde máme znamení, jimiž energie střídavě prochází tam a zpět, ven i dovnitř, není stabilní, protože během jejich trvání už končí jedna etapa a svět se připravuje na etapu následující (Blíženci, Panna, Střelec a Ryby). Těm se dnes pro jejich střídavou povahu říká proměnlivá (kdysi se tak označovala znamení kardinální, protože znamenala změnu poměrů) nebo mutuální, stará astrologie jim pro jejich obojaký charakter říkala znamení dvojtělesná. Toto rozdělení na čtveřice se v astrologii nazývá kvadruplicita

Toto trojí dělení na polaritu, živly a dynamiku je základní a nejdůležitější rozdělení znamení, které nám umožní pochopit, jakým způsobem v těchto znameních pracují prvky horoskopu (planety, osy a další). Rozdělení je však ještě nepřeberná řada, máme znamení plodná i neplodná, lidská a zvířecí, mluvící a němá a mnoho a mnoho dalších charakteristik. Tyto charakteristiky se používají při specifických výkladech a v žádném případě se nedají naroubovat na lidové chápání slunečních znamení. Když třeba zjistíme, že v rámci tohoto dělení je Lev znamení neplodné, ozve se rozhořčeně mnoho tzv. Lvů, kteří mají dětí jako smetí, co je to za nesmysl. Jenže takhle to nefunguje. Funguje to například tak, že pokud se klient zeptá astrologa „budu mít děti“ a astrolog většinu tzv. signifikátorů spojených s dětmi najde v neplodných znameních, bude odpověď spíše záporná. To, že máte Sluníčko v Lvu, neznamená v této věci skoro nic. 

Nicméně možná začíná být zřejmé, jakou roli v astrologii původně znamení hrála a hrají. Dnes jsme zvyklí jim připisovat převážně psychologické vlastnosti, dvanáct znamení často lidé chápou jako dvanáct psychologických základních typů. To je do jisté míry sice funkční, ale velmi omezené a velmi moderní vnímání funkce znamení. Znamení byla chápána jako most mezi božskou tvůrčí (stvořitelskou) silou a reálným světem s mnoha jeho součástmi, projevy a úkazy. Síla, která jimi prochází, pak dostává konkrétní podobu té které věci (kterékoli věci na světě) právě díky nim a – jejich vládcům neboli planetám. 

Znamení a planety 

Každé znamení má svého vládce, planetu, která mu šéfuje a ovlivňuje dění v něm. Tradičně do systému vládců patřily jen planety, které jsou vidět pouhým okem a lidstvu jsou známy po celou jeho historii. Světla vládnou každé jen jednomu znamení, tedy Luna vládne Raku a Slunce Lvu. Ostatní planety mají vždy po dvou tzv. „domicilech“ – Merkur vládne Blížencům a Panně, Venuše Býku a Vahám, Mars Beranu a Štíru, Jupiter Střelci a Rybám a Saturn je pánem Kozoroha a Vodnáře. 

Od konce 18. století se však známý vesmír rozrostl o řadu do té doby neviděných a (bez dalekohledů a další techniky) neviditelných obyvatel. Planety Uran, Neptun a trpasličí planeta Pluto se v astrologii dobře zabydlely (a další tělesa se zabydlují i nadále). Moderní astrologové jim proto chtěli také přiřadit nějaká znamení, v nichž budou „nové“ planety doma. Uran proto dostal Vodnáře, Neptun Ryby a Pluto znamení Štíra. Určité opodstatnění tento krok má, ale nesmíme zapomínat, že starý systém vládců byl pečlivě promyšlená a vyvážená soustava, odpovídající svou logikou původně jen vesmíru sedmi „starých“ planet. Mějme proto na paměti, že staří vládcové Ryb, Vodnáře i Štíra stále mají hlavní slovo, ačkoli se na jejich adresu přihlásili i noví spolubydlící. Jinak přijdeme při výkladu horoskopu o řadu důležitých souvislostí. 

Postavení planet ve znameních je základním klíčem ke čtení horoskopu – vedle postavení planet a znamení v domech, o nichž píšeme jinde na našich stránkách. 

Moderní astrologie chápe často planety jako představitele jednotlivých složek naší osobnosti – tak třeba Mars představuje naši průbojnost, přirozenou agresivitu, schopnost prosadit své já, někdy třeba i vášeň. Mars to v různých znameních dělá jinak – v Beranu jedná rychle, impulzivně až zbrkle; v Kozorohu důsledně a cílevědomě, v Raku oznamuje výkyvy aktivity založené na citech, emotivní výstupy, ve Vahách zase může s aktivitou váhat, může se poměřovat s druhým apod. Při „tvorbě“ osobnosti svoji partii sehraje Luna a její emoce a hledání bezpečí, Merkur a jeho myšlení a komunikace, Venuše a její prožívání radosti a slasti atd. Podrobněji o planetách hovoříme jinde, ale už z toho vidíme, jak nesmyslné je usuzovat na člověka ze slunečního znamení, když tu máme kromě Slunce ještě spoustu dalších činitelů, kteří operují v jiných znameních a profil osobnosti tak mohou zabarvit úplně jinak. 

Tradiční astrologie k tomu přistupovala poněkud jinak. V různých znameních se planeta cítí různě, v některých může plně rozehrát své silné stránky a dokáže tak pomoci tomu, co v horoskopu představuje. V jiných znameních se cítí nesvá nebo slabá a naplnění příslibů spíše brání, projevuje se proti své přirozenosti. Slon v porcelánu je taková planeta, která se ocitla ve špatném znamení. Slon má obrovskou sílu, jenže co s ní tady. Svůj největší potenciál nemá jak využít. Klasická astrologie zná hned několik tzv. hodností, které planety mohou ve znameních nabýt a podle toho být ku prospěchu věci nebo spíše za brzdu. 

Nejlépe planety jednají, když jsou u sebe doma – tzv. v domicilu, jak už jsme viděli výše. Tam mají věci pod kontrolou a dokáží plně a svobodně rozehrát svoje schopnosti. Druhým skvělým postavením je povýšení neboli exaltace – tam planeta „září“ snad ještě víc, jako monarcha, když přijede na návštěvu nějaké své kolonie. Ale může to být sláva krátkodobá, pomíjivá, nebo třeba přehnaná, tvářící se lépe, než je reálná stránka věci. Povýšení je proto slabší hodností, než domicil. Slunce je v povýšení v Beranu, Měsíc v Býku, Merkur v Panně, Venuše v Rybách, Mars v Kozorohu, Jupiter v Raku a Saturn ve Vahách. Další, později objevené planety svá povýšení nemají, ačkoli se jim je někteří moderní astrologové pokoušejí přiřadit (bez využitelného výsledku). 

Z dalších, už tzv. menších hodností může být planeta „ve svém živlu“ neboli triplicitě, či také může stát ve svých hranicích, protože každé znamení je rozděleno na pět nestejně velkých úseků. A poslední je tzv. tvář, dnes známá spíše pod názvem dekan – jedna třetina znamení. Jak hranice, tak tváře totiž mají své planetární vládce, kteří se střídají v různém pořadí podle různých systémů. 

Kromě těchto převážně pozitivních stavů mohou planety ve znameních zažívat i stavy opačné. Pokud planeta nemá žádnou hodnost, je tzv. peregrinní, tedy „na cestě“ – může se projevovat všelijak a je hodně závislá na svém vládci. Slabá a nešikovná je ve znamení protilehlém svému domicilu, tomu se říká exil nebo také po staru zničení. Třeba Venuše je doma ve Vahách nebo Býku, takže v exilu je v Beranu nebo Štíru. A pak je tu také pád, tedy stav, kdy je planeta ve znamení protilehlém jejímu povýšení. Takže třeba Saturn, který je povýšen ve Vahách, je v pádu v Beranu. V takovém případě planeta nemá smysl pro proporce, přestřeluje a často předvádí spíše své negativní stránky. Moderní astrologové už většinou moc nevědí, co si s těmito hodnostmi planet počít, ale pro tradičního astrologa je to úplná nezbytnost. 

Způsob práce se znameními v astrologii 

Znamení tak představují určité životní prostředí pro planety, ale také určují celkové zaměření horoskopu. Pokud je například hodně prvků (planety, osy a další) v ženských znameních, ukazuje to na způsob života, který učí člověka spíše přijímat vjemy a impulsy z okolí a zpracovávat je. Pokud převažuje silně mužský prvek, bude přístup k životu spíše aktivní, se snahou věci přímo ovlivňovat. Při velkém zastoupení vodních znamení tu máme lidi, jejichž klíčem ke světu je emoce, procítění. U vzduchu zase rozumové přijetí. U silně zastoupených kardinálních znamení nám zrozenec rád a hlasitě bude začínat nové projekty a rozpumpuje k tomu i svoje okolí, ale dotahovat do konce to za něj bude někdo, kdo má v horoskopu silně zastoupena znamení fixní. Atd. 

Zcela zásadní informaci představují polohy planet a hrotů domů ve znameních. Hrot domu je místo, jímž ten který dům začíná (o domech si na našich stránkách povídáme jinde) a díky jeho poloze zjistíme, jaké znamení témata daného domu ovlivňuje (to spíše v moderní, psychologické astrologii – třeba hrot druhého domu, značícího finance, v Blížencích může ukazovat na jistou nestálost, lehkomyslnost a proměnlivost finančních poměrů), a hlavně jaká planeta tomu kterému domu (či jakémukoli jinému prvku ve znamení) vládne. 

(Zůstaneme-li u příkladu druhého domu s hrotem v Blížencích, vládne mu Merkur; bude-li Merkur třeba v devátém domě, který otevírá téma dalekých cest či vyššího vzdělání, budeme mít indicii, že příjem a finanční poměry daného člověka budou v jeho životě často spojeny s dalekými cestami (třeba za obchodem, zvláště když tu hraje roli obchodní planeta Merkur) nebo s univerzitní, duchovenskou či třeba i právnickou kariérou. A podle toho, v jaké kondici ten Merkur bude, usoudíme na štěstí nebo smůlu.) 

Ostatní disciplíny astrologie (astrologie horární čili astrologie okamžiku položené otázky, astrologie mundánní čili astrologie velkých a dlouhodobých celků, států a měst atd.) samozřejmě kladou horoskopu jiný typ otázek a dostávají jiné odpovědi, ale princip je vždy stejný. Znamením se také přiřazují různá zeměpisná místa, tělesné části (takže Mars v Býku může znamenat chirurgický zákrok (Mars) v oblasti krku (Býk)) atd. Ale charakteristiku jednotlivých znamení, tentokrát trochu jinou, než na jakou jste zvyklí z časopisů, najdete na dalších místech našich stránek.












© Ofrii 2012
NIKEE.net
ALYSS.cz
SIFEE.biz
ENKII.cz
OFRII.com